Resipi Ikan Masak Bawang Asam, Tak Sedar Dah Tambah Berpinggan-Pinggan

Seorang pengguna Facebook, Khairum Hakimin Muhammad ada berkongsikan resipi ikan masak bawang asam yang sedikit lain dari masakan melayu.

Menurutnya, menu ini ada rasa masam dan rasa rempah yang ringan. Bahan-bahan dan cara penyediaannya juga tidak susah mana. Kalau ada yang nak cuba, ikut je resipi di bawah ya.

CARA BUAT IKAN MASAK BAWANG ASAM

Bahan-bahan:

  •     7-10 ekor ikan kembung atau selar atau sardin
  •     2-3 biji tomato separa masak
  •     3 tangkai daun kari
  •     5 biji bawang merah India
  •     1 senduk cili kering kisar
  •     1 sudu besar halba campur (jintan manis, halba, biji sawi)
  •     2 ulas bawang putih
  •     1 inci halia
  •     2 biji cili hijau besar
  •     1 sudu kecil pes asam jawa
  •     Garam

Untuk menggoreng:

  •     2 susu besar serbuk cili
  •     2 sudu besar serbuk kunyit
  •     Sedikit garam

Cara-cara memasak:

1. Gaulkan serbuk cili, serbuk kunyit dan garam bersama ikan.

2. Goreng dalam minyak panas.

3. Angkat dan ketepikan.

4. Guna kuali lain, masukkan minyak goreng ikan tadi. Jangan semua tau. Agak-agak je.

5. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, cili hijau besar, daun kari dan tomato sehingga layu layu sikit.

6. Masukkan halba campur. Tumis lagi.

7. Masukkan sesenduk cili kering kisar.

8. Masukkan pes asam jawa.

9. Kalau pekat sangat masukkan sedikit air.

10. Masukkan garam gula secukup rasa.

11. Dah pecah minyak, Masukkan ikan goreng tadi. Siap!

Selamat mencuba.

Kredit: Khairul Hakimin Muhammad